Az erőmű fő alkotóelemei

A tervezett erőmű teljesítménye 920 megawatt (MW) lesz. A fő üzemi egység – melyet „power island”-nek, azaz „energiatermelő sziget”-nek is neveznek – központi eleme a turbinaház, egy gáz- és egy gőzturbinával, valamint az elektromos generátorral. A turbinaház a kazánhoz csatlakozik, mely a gázturbinából kiáramló hő felhasználásával gőzt termel. A kazánból a lehűlt fáradt gőz távozik a kéményen keresztül, mely az „energiatermelő sziget” végpontját képezi.

A hűtőrendszer számos hűtőcellából áll, melyek víz és levegő segítségével vonják el a maradék, viszonylag alacsony hőmérsékletszinten lévő, ezért energiatermelésre már nem használható hőt. A megtermelt elektromos áram a nagyfeszültségű kapcsolótéren keresztül egy csatlakozóvezetékbe kerül, mely az erőművet az országos átviteli hálózat sándorfalvi alállomásával köti össze. A tartalék tüzelőolajat egy tüzelőolajtartály-csoport tárolja, melynek felhasználására kizárólag a földgázellátás megszakadása esetén kerül sor. Ez a 2007. évi villamosenergia-törvénybe foglalt kötelezettség minden új gáztüzelésű erőműre vonatkozik annak érdekében, hogy a megszakításmentes villamosenergia-ellátás biztosítható legyen Magyarországon.

Az alábbi kép az erőmű elrendezésének egy lehetséges változatát mutatja be. A kép kizárólag demonstrációs célból készült; az erőmű elrendezése az optimális megoldás érdekében a tervezési folyamat során módosulhat.

Szeged+main+plant+components+w+tags+110907+HUN+564px+wide