Levegőterhelés

Mivel a földgáz a legtisztább ásványi tüzelőanyag, a villamosenergia-termelésből eredő levegőterhelés szintje nagyon alacsony, az áram előállítását pedig nem kísérik szagok. A kibocsátás fő összetevői a levegő, a vízpára és a szén-dioxid (CO2). A nitrogén-oxid és szén-monoxid szintek jóval a határértékek alatt maradnak.

A Szeged Energia KCE erőmű kibocsátásaira rendkívül szigorú előírások vonatkoznak. A projekt, illetve a hatóságok környezetvédelmi szakemberei az engedélyezési eljárások során részletesen tanulmányozzák mindazokat a hatásokat, melyek a projekt kapcsán az embereket, növényeket, állatokat, valamint a környezetet potenciálisan érhetik a telephely környezetében.

A projekt CO2-kibocsátása számottevően kisebb lesz, mint az ásványi tüzelőanyaggal működő régebbi erőművek esetében. A következő ábra a CO2-kibocsátás szempontjából hasonlítja össze a legkorszerűbb, gáztüzelésű erőművi technológiákat a kőszén- és lignittüzelésű megoldásokkal.

Az erőműből származó CO2-kibocsátásnak nincs közvetlen hatása a helyi klímára. A globális felmelegedéssel kapcsolatos viták homlokterében a légkör emelkedő CO2-koncentrációja, valamint ezzel összefüggésben, a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedések állnak. A szegedihez hasonló gáztüzelésű erőművek hozzájárulnak a koncentráció mérsékléséhez azáltal, hogy várhatóan régebbi és kevésbé hatékony szén- és gáztüzelésű erőművek helyébe lépnek.

chart-efficiencies-and-co2-emissons